Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

English | Deutsch

cover Gods schaduw Alan Mikhail, Gods schaduw. Hoe sultan Selim I de loop van de geschiedenis bepaalde. Amsterdam: Athenaeum, 2020. isbn: 9789025304485

Het belang van het Ottomaanse rijk voor de wereldgeschiedenis is lange tijd onderbelicht gebleven. Anders dan in West-Europa werd aangenomen, was het een brandpunt van intellectuele activiteit, geopolitieke macht en verlicht pluralistisch bestuur. Leider van de vooruitgang was de almachtige sultan Selim I (1470-1520), die, geholpen door zijn begaafde moeder, Gülbahar, het rijk enorm uitbreidde.

In Gods schaduw maakt Mikhail het Ottomaanse rijk van Selim en de islam tot de spil van de wereldgeschiedenis. Hij herdefinieert gebeurtenissen als de reizen van Columbus, de protestantse reformatie, de trans-Atlantische slavenhandel en de verovering door de Ottomanen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Op basis van niet eerder onderzochte bronnen brengt Mikhail sultan Selim en zijn tijd met veel oog voor detail tot leven. Een baanbrekend boek dat onze westerse blik drastisch bijstelt.