Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Zwanger

We hebben momenteel een schrikkeljaar en op Twitter leerde ik bij @HebreWords dat dat in het Hebreeuws een ‘zwanger jaar’ (שָׁנָה מְעוּבֶּרֶתsjana meoebèrèt) genoemd wordt. In die term is ook het woord עוּבָּרoebar te herkennen, dat foetus betekent.

Nu zou je kunnen denken, is dat niet wat overdreven? Met één extra dag in het lijf is zo’n jaar toch hooguit een heel klein beetje zwanger. Klopt, maar in de joodse tijdrekening, waar de Hebreeuwse term toch in eerste instantie over gaat, ligt het anders. Daar wordt zeven keer per cyclus van negentien jaren (dus net iets vaker dan eens in de drie jaar) maar liefst een hele maand aan het jaar toegevoegd. Dan krijgt dat jaar dus echt wel een dikke buik.

Een en ander komt doordat de joodse tijdrekening werkt met maanden van precies één maansomloop, maar ook in de pas wil blijven met de seizoenen, en dus met de zon. Voorafgaand aan de maand nisan, waarin Pesach valt, heeft een zwanger jaar niet één maand adar, maar twee. Overigens, al hebben ‘we’ een schrikkeljaar 2020, het huidige joodse jaar 5780 is niet zwanger.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, april 2020.

Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …