Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Lahav Shani

Het zal u niet ontgaan zijn: het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft een nieuwe chef-dirigent. Het is een piepjonge Israëli en zijn naam luidt Lahav Shani (op z’n Nederlands zou je kunnen schrijven: Sjanie). De Rotterdammers kregen instructie over de klemtonen: Láhav Shaní.

Niet dat het er iets toe doet maar je wilt het toch weten en inderdaad: deze voor- en achternaam zijn allebei oude woorden. Ze komen al in de Bijbel voor, zij het niet als naam. לַהַבlahav vinden we onder meer in het boek Rechters, waar het in 3:22 het lemmet van een zwaard is en in 13:20 de vlam van een offervuur. In Nahum 3:3 is zelfs sprake van vlammende zwaarden. Er zit dus hoe dan ook een scherp randje aan dit woord.

שָׁנִיsjanie is in de Bijbel een rode kleurstof. We kennen het bijvoorbeeld van het rode (‘scharlaken’) koord waarmee Rachab in Jozua 2 haar huis in Jericho markeert nadat ze de spionnen onderdak heeft gegeven. Het is later voor de Israëlieten een teken om haar en haar familie te sparen.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, december 2018.

Dwaas, wijs: slim Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …