Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Arabreeuws

Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar het bestaat wel: Aravriet. Of in goed Nederlands: Arabreeuws. Kennelijk iets met Arabisch en Hebreeuws, twee talen die tot dezelfde familie behoren, maar met verschillende alfabetten. En waarvan de sprekers het niet altijd goed met elkaar kunnen vinden. Is Arabreeuws een nieuwe taal? Nee. Een nieuw alfabet dan? Niet echt. Ingewikkeld? Nogal. Goed bedoeld? Zonder enige twijfel.

aravriet Arabreeuws is het beste te begrijpen als een manier om Arabisch en Hebreeuws tegelijk te schrijven, bovenop elkaar. Het gaat vooral goed met woorden die in beide talen evenveel letters hebben, zoals Hebreeuws שפהsfh en Arabisch لغةlgh, wat toevallig allebei ‘taal’ betekent. Je neemt de ש van het Hebreeuwse woord, en daarvan alleen de onderste helft. Daarbovenop plak je de bovenste helft van de Arabische ل. Hetzelfde met de פ en de غ en met de ה en de ة. En voilà, daar heb je een Arabreeuws setje: de bovenkant van het Arabische woord en de onderkant van het Hebreeuwse. Wie ook maar een van beide talen kent heeft aan de halve letters genoeg, schijnt het.

Heb je nu niet heel veel Arabreeuwse tekens nodig? Klopt. Je moet de onderkanten van de ruim twintig letters van het Hebreeuwse alfabet combineren met een kleine dertig Arabische bovenkanten, dus dat levert zo’n zeshonderd combinaties op. De Israëlische typografe Liron Lavi Turkenich heeft ze allemaal mooi vormgegeven. Een creatief vredesinitiatief. Nu maar hopen dat het helpt.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, juli/augustus 2017.

Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …