Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Jad Wasjem

Met enige regelmaat, en zeker in deze tijd van het jaar, komt Jad Wasjem in het nieuws, de officiële Israëlische instantie voor de herdenking van de slachtoffers van de Sjoa. Een van de dingen die Jad Wasjem doet is het onderscheiden van (nabestaanden van) mensen die zich, vaak met gevaar voor eigen leven, tijdens de Tweede Wereldoorlog inzetten voor de Joden.

logo Jad Wasjem

Je zou het misschien niet zeggen maar in het Hebreeuws gaat het eigenlijk om drie woorden waarvan de laatste twee aan elkaar vastzitten: יד ושםjad wa-sjeem. Het zijn simpele woorden. Iedereen die Hebreeuws leert weet binnen de kortste keren wat ze betekenen: ‘hand en-naam’.

De naam Jad Wasjem komt rechtstreeks uit de Bijbel, uit Jesaja 56:5. Door verreweg de meeste bijbelvertalingen wordt ידjad in dit vers niet met hand weergegeven maar met, bijvoorbeeld, gedenkteken of gedenksteen. Dat is ook ongetwijfeld de bedoeling. Degenen over wie het daar gaat krijgen geen hand (ze zijn ook niet onthand, eerder ontmand) maar de belofte dat ze niet vergeten zullen worden. En het niet vergeten is precies waar Jad Wasjem zich voor inzet.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, mei/juni 2017.

Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …