Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

DNEKNED

Alle ogen zijn tegenwoordig gericht op de beweging DENK, zeker nu ze op eigen kracht in de Tweede Kamer zijn gekomen. Ze hebben een soort spandoek waarop de oproep ‘denk’ in allerlei talen te lezen valt. Zelfs in ‘exotische karakters’, volgens de NOS. Altijd leuk zoiets, zeker nu er – een beetje tegen mijn verwachting in – ook Hebreeuws bij staat. Hoewel, wat staat daar eigenlijk?

DENK poster met Hebreeuws

Er staat בשוחb sj o ch. Nu heb ik heel wat woordenboeken in de kast, maar hier weten ze geen van alle raad mee. En opeens zie je het: draai de volgorde van de letters om en je krijgt חושבch o sj b (spreek uit als chosjeev), wat ‘denkend’ betekent; het komt dus al aardig in de buurt. Dat het achterstevoren staat is een bekend tekstverwerkingsprobleempje bij talen als het Hebreeuws, die van rechts naar links geschreven worden.

Maar ‘denkend’ is niet hetzelfde als ‘denk’, ook niet in het Hebreeuws. Wat er, denkelijk, had moeten staan is חשובch sj o b. Zo lijken er dus twee dingen niet helemaal goed te zijn gegaan: het is net niet de juiste werkwoordsvorm en het staat achterstevoren. Toch vind ik de poging prijzenswaardig.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, april/mei 2017.

Dwaas, wijs: slim Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …