Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Leven is het meervoud van lef

Laatst vroeg iemand me naar de ‘Bijbels Hebreeuwse vertaling’ van de spreuk ‘Leven is het meervoud van lef’. Die vertaling wilde ze als tattoe laten zetten. Ik heb het haar afgeraden. Niet omdat ik tegen tattoes ben maar omdat het met die vertaling nooit wat kan worden.

Er is natuurlijk wel een reden aan te wijzen waarom je dit zou kunnen willen: het woord ‘lef’ gaat in een tamelijk rechte lijn terug op het Hebreeuwse לבleev, dat ‘hart’ betekent. En de spreuk is op zichzelf ook heel charmant, al zou ik zelf eerder aan ‘lefs’ of ‘leffen’ denken als ik een meervoud moest verzinnen voor ‘lef’. Hoe dan ook, je kan een woordspelig verband zien tussen de Nederlandse woorden ‘leven’ en ‘lef’, en dat is leuk.

Probleem is dat er niet zo’n verband bestaat tussen de Hebreeuwse vertalingen van die woorden. Hebreeuws voor ‘leven’ is ofwel חייםchajiem (een meervoudsvorm, dat dan weer wel…) ofwel, als werkwoord, חיותchajot. Beide hebben helemaal niks te maken met לבleev, als dat al een goeie Hebreeuwse (terug)vertaling van ‘lef’ zou zijn. Moeilijk, moeilijk. Daar komt dan nog bij dat het Bijbels Hebreeuws geen woord voor ‘meervoud’ heeft. In de Bijbel wordt niet aan grammatica gedaan.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, februari/maart 2017.

Onstuimig? Verraderlijk! Dwaas, wijs: slim Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …