Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Menora en minaret

Nederlands en Duits zijn verwante talen: bij alle verschillen zijn er ook veel overeenkomsten. Zo is het ook met Hebreeuws en bijvoorbeeld Arabisch. Niet dat de wereld daar direct beter van werd of wordt, maar het is toch leuk om er eens bij stil te staan. Zo zijn de Hebreeuwse en Arabische woordjes voor ‘wij’ vrijwel hetzelfde: אֲנַחְנוּanachnoe en نَحْنُnachnoe.

Iedereen kent de מְנוֹרָה – menora, de zevenarmige kandelaar uit de Tempel, bijna als symbool voor het jodendom. En evenzo is de minaret kenmerkend voor islamitische bouwkunst. De grap is nu dat er een verband bestaat tussen de woorden menora en minaret. Dat zit ’m in de stukjes ‘nor’ en ‘nar’ in het midden. Als je daar de klinkers uit weglaat hou je in beide gevallen nr over en die letters samen (taaltechneuten noemen dat een wortel) betekenen in alle Semitische talen iets met vuur of licht.

Bij de menora is dat nogal duidelijk. Maar wat heeft een minaret met licht te maken? Er klinkt toch vooral geluid: de gebedsoproep? Ja, maar vroeger werden minaretten gebruikt om met lichtsignalen informatie over grote afstanden door te geven. Oorspronkelijk waren het vuurtorens.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, januari/februari 2017.

Dwaas, wijs: slim Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …