Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Seksualiteit

Het is zo’n vraag die op een onbewaakt moment kan opkomen: wat zou het Hebreeuwse woord voor seksualiteit zijn? Eerst maar eens in de Bijbel kijken. Daar wordt aan seks gedaan. Er zijn woorden voor ‘man’ en ‘vrouw’ en (totaal andere) woorden voor ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’. Hoe de voortplanting werkt is in grote lijnen wel bekend. Maar seksualiteit als zodanig is misschien te abstract, in elk geval kent de Bijbel er geen woord voor.

Op dus naar het hedendaagse Hebreeuws. Uit de Wikipedia valt op te maken dat in heel veel talen, tot het Baskisch, het Fins en zelfs het Farsi aan toe, het woord voor seksualiteit net als bij ons is afgeleid van het Latijnse sexus, wat ‘geslacht’ betekent. Zou het Hebreeuws dat ook gedaan hebben?

Het Hebreeuws heeft gekozen voor een eigen variant: מיניותmienioet, afgeleid van het woord מיןmien, dat wel in de Bijbel voorkomt. We vinden het onder meer in het scheppingsverhaal, waar het soms vertaald wordt als ‘(naar zijn/hun) aard’. Kennelijk is dat ‘aard’ opgevat als ‘geslacht’ en mienioet is dan alles wat daarmee te maken heeft. Maar er zijn ook woorden als הטרוסקסואליותheteroseksoealioet en הומוסקסואליותhomoseksoealioet en die betekenen precies wat u denkt dat ze betekenen.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, november 2016.

Dwaas, wijs: slim Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …