Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Mijn of zijn

Psalm 24:4 is een van die gevallen waarin de Nieuwe Bijbelvertaling twijfelt. Bij de woorden ‘(wie) zich niet inlaat met leugens’ staat in een voetnoot vermeld dat deze vertaling niet precies klopt met de officiële versie van de Hebreeuwse tekst. Daar staat een woord dat ‘mijn ziel (leven)’ betekent. Op zich is daar niks mis mee. De moeilijkheid is alleen dat er in de hele psalm geen ik-figuur voorkomt van wie die ziel zou kunnen zijn. In bijvoorbeeld psalm 25, ook ‘van David’, is dat wel zo: daar is het ‘ik’ en ‘mij’ voor en na. Hier niet.

Maar er zijn ook andere versies van de tekst. Daar staat niet ‘mijn ziel’ (נַפְשִׁיnafsji) maar ‘zijn ziel’ (נַפְשֹׁוnafsjo). Net als in het Nederlands scheelt dat in het Hebreeuws maar één letter. Met ‘zijn ziel’ wordt alles opeens een stuk makkelijker te begrijpen. De Latijnse Vulgaatbijbel is het er ook mee eens: ‘zijn ziel’ (animam suam).

Met deze steuntjes in de rug heeft de Nieuwe Bijbelvertaling hier de keuze gemaakt om niet het officiële nafsji maar het alternatieve nafsjo te vertalen. Vervolgens werd zijn ‘zijn ziel’ opgevat als ‘zijn persoon’ en dat zien we terug als ‘zich’. De Naardense Bijbel heeft trouwens ook ‘zijn ziel’, maar die doet niet aan voetnoten.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, september 2016.

Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …