Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Namenmonument

Sinds kort is de hoeveelheid Hebreeuws in het Nijmeegse fors toegenomen. Naast de joodse begraafplaats aan de Postweg, de synagoge aan de Nonnenstraat en de voormalige synagoge aan de Gerard Noodtstraat (en Museumpark Orientalis, wat toch ook een beetje van ons is) heeft nu ook de Kitty de Wijzeplaats een tekst in het Hebreeuws.

De tekst vormt het sluitstuk van het eind april onthulde Namenmonument, een zevental plaquettes met daarop de namen van de 449 joodse oorlogsslachtoffers uit Nijmegen. Deze namen, die jaarlijks op 4 mei worden voorgelezen, zijn nu altijd zichtbaar.

Namenmonument Nijmegen, Hebreeuwse tekst

De tekst bevat naar mijn inschatting een religieuze toespeling op het Jizkor, het herinneringsgebed voor de slachtoffers van de Sjoa, maar is overigens eerder een aanduiding van het monument zelf. De Nederlandse vertaling staat bovenaan de eerste plaquette. Het is een nogal vrije weergave zonder dat godsdienstige element: ‘Ter herinnering aan de Joden die in Nijmegen slachtoffer werden van de nazi-terreur tijdens de oorlogsjaren 1940 – 1945’.

Iets wat ik hier niet zo gauw verwacht zou hebben is het gebruik van een Romeins cijfer in een Hebreeuwse tekst:
II-מלחמת העולם הmilchèmèt haolam ha-II, ‘Wereldoorlog II’.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, juli/augustus 2015.

Dwaas, wijs: slim Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …