Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Ossenkop

‘In de Hebreeuwse tekst van de bijbel verwijst de Alef (= Ossenkop) naar Gods verborgen aanwezigheid, omdat het telwoord EEN, aanduiding voor God is: “Hoor Israël, JHWH is onze God, JHWH is EEN”.’ Deze zin komt uit de beschrijving van een kunstwerk van Ruud Bartlema, dat de letter א – alef als onderwerp heeft.

Voor God is niets te wonderbaar, dat weten we, maar toch is het curieus om hem hier zo pal naast een Ossenkop aan te treffen. En wat heeft een Ossenkop met het ‘telwoord EEN’ te maken? Je moet wel veel voorkennis hebben om te snappen waar deze zin ongeveer over gaat.

En als je het snapt dan zie je dat het hoe dan ook weinig met Hebreeuws en niets met de Bijbel te maken heeft. We horen hier een echo van een middeleeuwse joodse traditie. Daarin zijn de Hebreeuwse letters achteraf voorzien van een mystieke lading die ze oorspronkelijk helemaal niet hadden. Op zichzelf is die traditie heel interessant maar als bron van kennis over het Hebreeuwse alfabet of over de Bijbel is ze volgens mij niet bruikbaar.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, september 2014.

Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …