Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Chabad

Je zou het misschien niet denken, maar het joods-religieuze landschap in Nederland is bijna net zo gevarieerd als bij de protestanten. De grote blokken zijn het ‘orthodoxe’ Nederlands-Israëlietisch Kerkgenootschap – met een gemeente in Nijmegen, aan de Nonnenstraat – en het ‘liberale’ Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom, met een gemeente Gelderland (Dierense sjoel). Daartussen en aan weerszijden zijn er dan nog allerlei kleinere groepen.

Meer op de achtergrond actief is de Nederlandse afdeling van de organisatie Chabad. Dat is een soort internationale opwekkingsbeweging, van orthodox-traditionele snit, bedoeld om (niet-religieuze) joden met het jodendom in contact te brengen. De beweging komt voort uit het 18e-eeuwse Oost-Europese chassidisme maar kreeg zijn huidige vorm in het midden van de 20e eeuw in Amerika. De belangrijkste figuur daarbij was rabbijn Menachem Mendel Schneerson, door zijn volgelingen ook wel ‘the Rebbe’ genoemd.

De naam Chabad bestaat uit de beginletters van de Hebreeuwse woorden חכמה chochmá (wijsheid), בינה biná (inzicht) en דעתdàät (kennis). Daaruit blijkt wel hoe veel belang men hieraan hecht. Of zoals het op chabad.nl staat: ‘Jodendom zonder kennis is te vergelijken met een lichaam zonder ziel’.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, mei/juni 2014.

Dwaas, wijs: slim Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …