Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Jezus

In het kerstverhaal van Matteüs krijgt Jozef van een engel de opdracht om het op komst zijnde kindje van Maria de naam Jezus te geven, met als verklaring: ‘want hij zal zijn volk bevrijden van hun zonden’ (1:21). Maar hoe logisch is dat? In het Nederlands is die verklaring al helemaal niet te volgen. En ook in het Grieks van Matteüs hebben ‘Jezus’, ‘volk’, ‘bevrijding’ en ‘zonden’ niets met elkaar te maken.

Het Hebreeuws biedt weer eens uitkomst. De Hebreeuwse versie van de naam Jezus luidt יֵשׁוּעַJesjoea en deze naam heeft net als alle Hebreeuwse woorden een kern, ook wel wortel genoemd. In dit geval heeft de wortel, weer te geven met de letters ישׁעjod, sjin en ajin, juist alles te maken met begrippen als redding en bevrijding.

In de Hebreeuwse Bijbel komt deze wortel nogal vaak voor, ook in persoonsnamen. Bekende voorbeelden zijn Jozua, Jesaja en zelfs Hosea. Dat wisten Jozef (zelf geen voorbeeld) en de lezers van Matteüs natuurlijk ook dus die zullen zich over deze woorden van de engel niet verbaasd hebben.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, december 2013.

Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …