Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

De oudste torarol ter wereld

‘In de bibliotheek van de universiteit van Bologna is de oudste thorarol ter wereld ontdekt’, schreef de NOS eind mei. De werkelijkheid was ietsje genuanceerder. De rol in kwestie was heus wel bekend, maar men dacht dat hij uit de 17e eeuw stamde. Toen kwam er nieuw onderzoek, waarbij gekeken werd naar het Hebreeuwse schrift en naar het C14-gehalte. Dit leidde tot een datering tussen 1155 en 1225. De al bekende rol bleek daarmee opeens de oudste ter wereld te zijn!

Dit nieuwe inzicht is van groot belang voor de geschiedenis van het jodendom. Het bijzondere is namelijk dat sommige specifieke regels voor het schrijven van een torarol in dit exemplaar niet zijn gevolgd. Die regels werden opgesteld door Maimonides. Het lijkt erop dat we nu voor het eerst een inkijkje hebben in hoe torarollen vóór Maimonides geschreven werden. Dat is geen kleinigheid.

Over de Bijbel als zodanig leren we hiermee vermoedelijk geen nieuws. Deze oudste torarol is niet het oudste bijbelhandschrift. De meeste bijbeluitgaven zijn gebaseerd op de zogeheten Codex Leningradensis en dat handschrift is zo’n honderdvijftig tot tweehonderd jaar ouder. Om van de Dode Zeerollen nog maar te zwijgen.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, juni 2013.

Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …