Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

De Tempelrol

Ik ging naar Mokum om een Rol te zien. In de Nieuwe Kerk is er dit voorjaar een grote tentoonstelling over het jodendom. Een van de pronkstukken is een fragment van de zogeheten Tempelrol.

De Tempelrol is een van de vele teksten die eind jaren ’40 gevonden werden in het plaatsje Qumran bij de Dode Zee. Over de Qumranezen is niet zoveel bekend en deste meer gespeculeerd. Rond het begin van onze jaartelling hebben ze veel teksten in grotten verstopt, mischien om ze uit handen van de Romeinen te houden.

fragment Tempelrol kol. 21

De Tempelrol bevat gedetailleerde voorschriften over de offercultus in de tempel, als een aanvulling op de Bijbel. In het Amsterdamse fragment gaat het over het feest van de nieuwe olie (שמן חדשsjèmèn chadasj), zeven weken na het nieuwe wijnfeest.

Volgend jaar zal er in Assen een hele tentoonstelling gewijd zijn aan de Dode Zeerollen. Maar nu al kunt u enkele rollen bekijken op dss.collections.imj.org.il. Echt fantastisch mooi!

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, januari 2012.

Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …