Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Poeriem

Zaterdagavond 19 maart 2011 is het begin van de joodse datum 14 Adar II 5771 en daarmee het begin van het Poeriemfeest. Dit vrolijke feest gaat terug op de gebeurtenissen die beschreven staan in het bijbelboek Ester. Koningin Ester en haar oom Mordekai zetten Haman net op tijd de voet dwars in zijn plannen voor een massamoord op de Joden in het Perzische rijk.

Haman had zijn sterrenwichelaars met behulp van een poer, een lot, laten uitzoeken op welke dag de massamoord het best kon plaatsvinden, maar door de wending van het ‘lot’ worden op die dag juist hijzelf en zijn handlangers om het leven gebracht.

Het is naar het woord פוּרpoer dat het feest Poeriem wordt genoemd (vgl. 9:26). Je zou kunnen denken dat poer een Hebreeuws woord is, maar dat is niet het geval. Het is Akkadisch, en de bijbelschrijver moet het voor zijn lezers in het Hebreeuws vertalen. Als je dat weer vertaalt naar het Nederlands krijg je: ‘het poer, dat wil zeggen het lot’ (3:7, 9:24).

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, maart 2011.

Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …