Arian Verheij   |   Woord & Geschrift

teksten leven text works texte vermitteln

DE   EN  

Hebreeuwse miniaturen — זוטות עבריות

Hebreeuws op straat

Als je goed kijkt valt er op straat heel wat Hebreeuws te zien. In Nijmegen bijvoorbeeld de Stenen Tafelen hoog in de gevel van het Natuurmuseum (de voormalige synagoge aan de Gerard Noodtstraat) en het opschrift van de joodse begraafplaats aan de Postweg. Dat luidt: בית החיים Beet hachajiem, wat zoveel betekent als ‘Huis van de levenden’ of ‘Huis van het leven’.

Cover Hebreeuws op Straat

De Vereniging Hebreeuws bestond in 2010 twintig jaar en vierde dit met een bijzondere aflevering van haar tijdschrift Alef Beet. Dit jubileumnummer, Hebreeuws op straat geheten, bevat een vrijwel compleet overzicht van Hebreeuwse teksten die in ons hele land vanaf de openbare weg te zien zijn. Het gaat daarbij vooral om (voormalige) synagogen en begraafplaatsen maar ook zijn er koosjere winkels en graffiti. De teksten worden toegelicht en vertaald en er zijn talrijke foto’s. Veel van de informatie werd door leden van de vereniging aangedragen.

Dit waardevolle boekje is voor een luttel bedrag bij de Vereniging Hebreeuws en bij de betere boekenspeciaalzaak verkrijgbaar. Kijk op www.hebreeuws.org voor meer informatie.

Verschenen in Over & Weer. Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Nijmegen, januari 2011.

Spintol Miljoen Speels Duister Water Toch verschijnen Zijn wie je bent Rehoboth Maikel Atbasj Rijp zomerfruit Virus Zwanger Corona Misdaad en straf De geboorte van Simson Wie begroef Mozes? Golem In herinnering Kabbala Houdoe Wildplassers? Mozes Waarheid Lahav Shani Sefardiet Mentaliteit San Paolo Israël Judeeërs of Joden Crossdressing Lobith Eerbiedskapitaal Donker Klezmer Genderneutraal? Arabreeuws Jad Wasjem DNEKNED Leven is het meervoud van lef Menora en minaret Makkabeüs Seksualiteit Ben-Hur Mijn of zijn Klemtoon-NBV Golgota Netanjahoe Rachmones – ech wel! Betselem Rosj Hasjana Namenmonument Attenojeleheine! Cheider Rode grond? Peuters Mooi Nogmaals: ossenkop Ossenkop Verborgen tuin Chabad Drie-eenheid Ester Mazzel Jezus Geen cent te makken Het raadsel van Venlo Godenzonen Na nach De oudste torarol ter wereld Toe, lag 100 jaar Klikje Bolleboos Messias Chanoeka Aanschouwen of verschijnen Gay Pride Schepping van de week De zesde dag Sjoa of Holocaust Pesach, het feest van voorbijgaan Nieuwe kracht De Tempelrol De boeken van Mozes Samaritanen 5772 Rechters Atsmaoet Hosanna Poeriem Hebreeuws op straat Tellen, tellen, tellen U of jij Het Jonge Testament Rosj Hasjana Geintje Aramees Mozes of Manasse God, god, goden Natuurmuseum De schepping Wortels Rekenen met letters De naam van God Oude en nieuwe letters ‘En toen Tora of Torah? In Israël Sjalom in Mokum Stl dt r gn klnkrs …